Naturpleje og genopretning
Registrering og bekæmpelse af invasive plantearter
I Naturbyg har vi stor fokus på bekæmpelse af invasive plantearter, inden de udkonkurrerer vores naturligt hjemmehørende plantearter og derved undgår yderligere tab af biodiversitet. Vi kan hjælpe med at kortlægge bestandene i GIS, lave løbende tilsyn og sætte ind med rette bekæmpelse til rette tid.
Truslen fra invasive arter er den 5. største trussel mod biodiversitet, den bedste bekæmpelse er faktisk at sørge for at de aldrig får fodfæste.
Høslæt
Hvorfor høslæt? Den gamle høstform hvor der skulle samles vinterfoder til dyrene bidrog til at fjerne næringsstoffer fra arealerne. De aggressive arter som græs tager alt plads fra alle de ”gode” arter vi mangler i naturen. Det kan vi hjælpe med, ved at lave høslæt hvor høet fjernes fra arealet.
Høslæt kan bruges på mindre arealer eller hvor maskiner ikke kan køre. Det er en gammel driftsform, som skånsomt slår vegetationen ned, for at lægge det til tørring inden afrivning. I tørringsprocessen falder frøene fra urterne for fremme biodiversiteten og høet kan bruges til at fodre dyr med bagefter.
Skal vi gøre det i fællesskab?
Vi har en le og en hørive! Invitere kollegaerne, naboer eller familie med til en årlig høslæt dag. Vi faciliterer dagen og oplære jer i at bruge le til naturpleje og måske der er nogle som kan bruge høet bagefter?
Pleje af fortidsminder
I Naturbyg kan vi skånsomt drifte fortidsminder, så de ikke gror til i aggressorer-arter, buske eller træer. Vi har mulighed for via. GIS at registrere fortidsmindernes tilstand men også lave udførselskontrol efter endt driftsarbejde.
Fortidsminder er mere eller mindre urørte i forhold til alt andet i Danmark og fremstår oftest næringsfattige og artsrige. De udgør derfor små unikke biotoper, som vi skal værne om.
Slåning af græs og blomsterarealer m/u opsamling
Slåning af natur-græs og blomsterenge foretager vi med opsamling efter frøspredning. Ved opsamling fjerner vi næring fra arealet for at sikre overlevelse til de mere nøjsomme arter. Vi anbefaler at lade blomsterengene stå uklippet hen over vinteren for at skabe overvintringsmuligheder til insekterne og føde til fuglene. Driften af naturgræsset vil blive en individuel vurdering som vi hos Naturbyg kan hjælpe dig med at lægge en vedligeholdelsesplan for og udføre efterfølgende.
Rydning af uønsket bevoksninger i sårbare naturområder
Tilgroning af enge, moser, heder og overdrev er desværre en stor udfordring i dag hvor færre naturområder bliver afgræsset. Hos Naturbyg kan vi hjælpe dig med at få ”afgræsset” de områder hvor der er uønsket bevoksninger. Alt efter områdets sårbar- og tilgængelighed kan vi tilgå området manuelt eller maskinelt.
Vidste du, at Natur-Byg er officiel Vild med Vilje leverandør. I et samarbejde med Vild Med Vilje, har vi kompetence og ekspertisen til at hjælpe kommuner, virksomheder og boligselskaber med at slippe kontrollen og skabe et naturligt og værdifuldt udemiljø med et strejf af naturens kaos
Etablering og oprensning af søer, vandhuller og paddeskrab
I Naturbyg arbejder vi både med etablering og oprensning af søer, vandhuller og paddeskrab, blotlægning af dræn og slåning af rørskov samt pleje at terrænet lige omkring søerne og vandhuller. Vi udfører projekter og plejeopgaver for både private og offentlige kunder og har særligt fokus på skånsom udførsel.
Et paddeskrab skal uegnet til fisk, derfor bliver det anlagt med en maks. dybde på 50 cm. og et fladt anlæg på minimum 1:5. Dette sikrer bedre levesteder for vores padder, da de lavvandede og flade områder hurtigere varmes op af solen.
Opsætning af indhegning og vildthegn
I Naturbyg arbejder vi med sætning af dyreindhegning, skov- og vildthegn og har i den forbindelse også opsat låger, bomme og øvrigt inventar. Vi har selv alle maskiner til arbejdets udførsel, og vores personale har igennem årene oparbejdet stor erfaring og viden om denne type opgaver.
Etablering og pleje af skovrejsning
Skovrejsning er ikke bare et skovbryn og en højskov. Vi kan godt lide at udfordre de klassiske tanker omkring skovrejsning. De fleste skovrejsninger i Danmark er rejst på fuldstændig samme måde, hvor der ikke er taget højde for naturnære tanker. Det kan i høj grad godt forenes, men det kræver planlægning og et øje for mulighederne.
Hvis du vil rejse skov som produktionsskov, så er vi ikke den rigtige samarbejdspartner, men hvis du vil lave skov som på sigt minder om en urskov, som den vil havde set ud uden menneskelig påvirkning, så kan vi hjælpe dig på vej.
Vi anvender typisk vores plantemaskine eller planter med håndkraft, hvor dette giver det bedste resultat. Vi har selv alle maskiner til arbejdets udførsel, og vores personale har igennem årene oparbejdet stor erfaring og viden om denne type opgaver fra de tusindvis af hektar beplantning vi har etableret og vedligeholdt. Vi kan også hjælpe med sammensætning af arter og antal træer og buske alt efter skovrejsningens formål.
Tilsyn og pleje af faunapassager
Faunapassager er dyrenes smutvej når vi mennesker skaber forhindringer i landskabet, primært ifm. vej- og baneforløb, hvor vi gerne skal havde dyrene sikkert over eller under.
I Naturbyg er vi specialiseret i at besigtige faunapassagerne og vurdere på deres funktionalitet. Virker de, eller skal vi havde igangsat nogle driftstiltag for at de stadig er så effektive som muligt.
Afbrænding som naturpleje
Afbrænding fjerner død vegetation og åbner op for nye vækstmuligheder. Dette skaber et varieret og rigt økosystem, der understøtter forskellige plante- og dyrearter. Afbrænding efterligner naturlige brande, der historisk set har været en del af mange økosystemers livscyklus. Lad Naturbyg hjælpe dig med at efterligne en naturlig brand og på den måde fremme biodiversiteten.
Skal vi gøre det i fællesskab?
Få en brandgod dag med kollegaerne, naboer eller familie! Vi faciliterer afbrænding som et event med sikkerhed, varsling og oplæring i kunsten af at bruge afbrænding til naturpleje.